hakkimizda

Dış Cephe Kaplama Nedir?

Dış cephe, bir evin makyajıdır. Dış cephe kaplama malzemeleri ahşaptan doğal taşa, strafordan cama, köpükten metale, kompozitten polikarbonata çok geniş bir yelpazede bulunabilir. Konutlar (villalar, yüksek katlı rezidanslar, vb.), iş ve alışveriş merkezleri, eğitim yapıları, sağlık yapıları, vb. tüm yapı tiplerinde dış cephe kaplamaları çeşitleri rahatlıkla uygulanabilir. Çok farklı özellikleri sayesinde dış cephe kaplamaları aynı zamanda yapınızın çeşitli alanlarda faturalardan tasarruf etmesini de sağlar. Dış cephe kaplamaları, hem dekoratif bir görünüm sağlar hem de yapıyı kar, güneş, yağmur gibi kötü hava koşullarından korur. Aynı zamanda yapının içine gelen sesi, malzemesine göre sıfıra kadar bile indirgeyebilir. 

Dış Cephe Kaplama Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Dış cephe seçiminde en doğru kararı vermek için tüm malzeme seçeneklerin öğrenilmesi, beklentilere göre malzemelerin avantajlarının ve dezavantajlarının mutlaka gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yapınızda gerçekleşecek olan duvar kaplama öncesinde dış cephe kaplama çeşitleri hakkında detaylı bilgi edinmenizde fayda vardır. Yapının türüne, iklim koşullarına, vb. diğer koşullar göz önünde bulundurulduğunda bazı malzemelerin uygulanması mümkün ve faydalı olmayabilir. 

Kompozit Dış Cephe Kaplama

Alüminyum kompozit panel dış cephe kaplama, hafif, oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Boyanabilme olanağının yanında ısı ve su izolasyonu sağlar. Özellikle ofis binalarının dış cephelerinde fazlasıyla kullanılır. Kompozit dış cephe kaplama sistemleri hayal gücünün sınırsız olduğu günümüz mimarisinde geniş kullanım alanları bulan cephe kaplamalarındandır. Modern mimarinin sınır tanımayan tasarımlarına cevap verebilmek amacıyla sunulan kompozit cephe kaplama malzemeleri, kolay işlenebilmeleri sayesinde sürekli artan taleplere yeni tasarım seçenekleri sunmaktadır. Bu malzemeler, binalara estetik görünüm kazandırması yanında rahatlıkla kullanılabilen bir yapı malzemesi haline gelmiştir.

Strafor Dış Cephe Kaplama 

Strafor duvar paneli iç cephe ve dış cepheler için izolasyon sağlayan son yılların en popüler yalıtım malzemeleridir. İzolasyon özelliğinin yanında dekorasyon amacıyla da kullanılırlar. Tuğla, ahşap, mermer, taş desenli seçeneklerinin yanında görsel baskılı modelleri bulunana strafor paneller iç mekan ve cephe dekorasyonlarından sıklıkla tercih edilmektedir.

Strafor paneller üç boyutlu desenlere sahiptir. Üç boyutlu desenler sayesinde uygulandıkları alana derinlik katarlar ve oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bundan ötürü dayanıklılığın önemli olduğu ortamlarda güvenle kullanılabilecek olan strafor duvar panelleri, aynı zamanda uygulama kolaylığı ve uygun maliyeti ile kullanıcıların gönül rahatlığıyla tercih edebileceği dekoratif uygulamalardan birisidir.

Betopan Dış Cephe Kaplama

Yeni sayılabilecek bir sistem olan betopan dış cephe kaplama, cepheyi uzun yıllar korur ve ekonomik bir yöntemdir. Ahşap ve çimentonun birleşimi ile elde edilen betopan sistemler, ıslak ve rutubetli yüzeylerde kolay kolay deforme olmaz ve üzerinde küf barındırmaz.  Betopan sistemlerin içerisinde zararlı maddeler bulunmaz, kokusu yoktur, uzun süre su içinde kalsa da yapısının bozulması çok zordur. Deprem ve yangın dayanımının yüksek olması da artı özellikleri arasındadır.

Ahşap Dış Cephe Kaplama

Ahşap dış cephe kaplama,  doğal ahşap malzemeler veya suni ahşap ürünleri ile yapılabilir. Ahşabın en önemli özelliği nefes alabilmesidir. Diğer cephe kaplamalarından daha hafif olduğu söylenebilir ve diğer cephe kaplama malzemeleri gibi ısı ve ses yalıtımı sağlar.

PVC Dış Cephe Kaplama

PVC hammaddeli polimer, 1960’lardan bu yana dış cephede yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı malzeme, plastik temelli, hafif ve su geçirmezdir. Isı yalıtımı sağlamasının yanında yangına karşı yüksek dayanıklılığı vardır. Aşınmaya oldukça dayanıklı yapısı, yapıyı neme ve paslanmaya karşı da korur. Renk ve doku olarak birçok çeşidi bulunur. 

Prekast Dış Cephe Kaplama

Isı yalıtımı ile ön plana çıkan prekast uygulamalarda kaplama dışında ayrıca mantolama ihtiyacı duyulmaz. Sistem ısı yalıtımı konusunda önemli bir avantaj sunar.

Taş Dış Cephe Kaplama

Doğal veya yapay taş kullanılarak kaplanan cepheler, natürel görünümü ile estetiktir. Bu tür kaplamalar dış cepheler yanında iç mekan tasarımlarında da sıklıkla tercih edilir.

Dış Cephe Kaplama Malzemeleri Nelerdir?

Dış cephelerde kaplama işleminde birçok çeşitli malzemeler bulunmaktadır. Bular arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Ahşap Dış Cephe Kaplaması
  • Cam Dış Cephe Kaplaması (opak, cam mozaik)
  • Çimento Esaslı Dış Cephe Kaplaması
  • Doğal Taş Dış Cephe Kaplaması
  • Lamine Kompozit Dış Cephe Kaplaması
  • Metal Dış Cephe Kaplaması (düz, ondüle, trapez)
  • Polimer, Polikarbonat Dış Cephe Kaplaması
  • Sandviç Panel Dış Cephe Kaplaması
  • Seramik – Porselen Dış Cephe Kaplaması (terracota, mozaik, tuğla)
  • Sıvı Kaplamalar
  • Yalıtım Levhaları ile Dış Cephe Kaplaması
  • Yapay Taş Dış Cephe Kaplaması

Dış Cephe Kaplama Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Dış Cephe Kaplamaları;

  • Binayı bir kabuk gibi sarar,
  • Dış etkilere karşı binaları korur,
  • Dış cephe kaplama uygulamalarında kullanılacak olan kaplama malzemelerinin kalınlığı artırılarak, ısı tasarrufunun artması sağlanabilir,
  • Dış cephe kaplamaları sayesinde binanın ömrü uzar.

Dış Cephe Kaplama Nerelerde Yapılır?

Dış cephe kaplama uygulamaları;

  • Küf, rutubet, nem gibi sorunların ve iç kısımlarda kabarmaların olduğu yerlerde,
    Binalarda çatlakların oluştuğu, binaların dayanımlarını yitirdiği yerlerde,
  • Isı ve ses yalıtımının ihtiyaç duyulduğu konut, toplu konut, kamu ve idari binalar dahil olmak üzere her türlü yapılarda yapılmaktadır.

Dış Cephe Kaplama Modelleri Nelerdir?

Dış cephe kaplamaları günümüzde sadece yalıtım amaçlı değil, estetik amaçlı da uygulanmaktadır.  Dış cephe kaplama modelleri bu kapsamda kullanılan farklı dekoratif malzemelerle çeşitlenmektedir. Kişilerin özel zevklerine göre farklı dekoratif çalışmalar söz konusu olmaktadır. Bunun için aslında belirli kalıplara uygun bir dekoratif tasarımdan söz etmek pek mümkün değildir. Her bir yapı için özgün tasarımlar söz konusudur.

Dış Cephe Kaplama Fiyatları

Dış cephe kaplama fiyatları binanın gereksinimleri ve kullanıcıların beklentilerine göre değişkenlik gösterebilir. Dış cephe kaplama uygulamasından beklenen tasarruf seviyesi, ısı yalıtım levhalarının kalınlıkları, talebe bağlı olarak yapılacak ek programlar, istenilen dış cephe kaplama malzemesi birim fiyatı direkt etkileyen etmenlerdendir.  

Bina dış cephe kaplama malzemeleri genelde iklim koşulları, binanın fonksiyonu ve estetik beklentilere göre seçilir ve uygulanır. 

Dış Cephe Kaplama m2 Birim Fiyatları

Dış cephe kaplamaları ile sağlanan yalıtım aslında bir maliyet kalemi olarak değil, ısınma ve soğutma giderlerini %50’ye kadar azaltarak tüketiciye hayat boyu tasarruf ve konfor imkanı sunan bir yatırım aracı olarak düşünülmelidir. Binaların dış cephe kaplama malzemeleri için ödenen her kuruş uzun vadede kendini amorti ederek tasarruf imkanı sunar. Dış cephe kaplama m2 birim fiyatlarında malzeme kalitesi ve metre kare bilgisi doğrultusunda fiyat farklılıkları olacaktır. Standart fiyatlandırmalara ek olarak, işlev, desen, vb. tercihler fiyatta değişimlere neden olacaktır.  

Villa ve Diğer Bina Tipleri İçin Dış Cephe Kaplama Modelleri

Yerleşim alanlarının görsel dokusunda dış cephe kaplamaları önemi büyüktür. Dış cepheler için kullanılan malzemeler, yapıların mimari yapısını oldukça değiştirmekte ve farklılaştırmaktadır. Özellikle kullanılan ürünler, yapının bulunduğu ortama uygun olarak seçildiğinde tam bir görsel şölen ortaya çıkmaktadır. 

Villa Dış Cephe Kaplama Modelleri

Villalar, apartmanlar gibi çok sayıda kullanıcıya değil, belirli sayıda kişinin özel yaşam alanı olmasından dolayı, içinde yaşayan bireylerin estetik ve işlevsel ihtiyaçlarına odaklanılan yapılardır. Bu kapsamda konfor, işlevsellik ve estetik ön plandadır. Bu tür kullanımların olduğu yapılaşma alanlarında dış cephe kaplama modelleri ile villalar birbirinden ayrılır. Bu sebepten doğru kaplama malzemesi seçimi önemlidir. Kaplama malzemesi tercihi yaparken göz önüne alınması gereken önemli bir husus kaplamanın sadece dekoratif anlamda isteklere cevap vermesi değil, yalıtım ihtiyaçlarına da cevap vermesidir.

Villa dış cephe kaplamaları her villanın yapısına ve çevresi ile ilişkisine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günümüzde villa dış cephe kaplamaları arasında kültür taşı trend olan kaplama çeşididir. Bununla birlikte farklı doğal / yapay taş çeşitleri ve panel sistemleri de tercih edilmektedir.

Tags: No tags

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *